top of page

Τι να περιμένω κατά την επίσκεψή μου στον ψυχολόγο?

Εικόνα συγγραφέα: stamatelospsychologiststamatelospsychologist

Έγινε ενημέρωση: 15 Δεκ 2022

Η θεραπεία αξιολογείται πάντα με γνώμονα το αίτημα του ασθενή, και την ιδιάζουσα περίπτωση.


Σε κάποιες περιπτώσεις το αίτημα μπορεί να έρχεται από μια δημόσια δομή ή ιδιωτική δομή, άλλες φορές ατομικά κάποιος μπορεί αν απευθυνθεί στον ψυχολόγο. Το αίτημα μπορεί να αφορά την παροχή μιας γνωμάτευσης, την κράτηση μιας συμβουλευτικής συνεδρίας, την επιτέλεση βραχείας παρέμβασης, ή και ψυχο-εκπαίδευση γύρο από θέματα ψυχολογίας.


Η ατομική θεραπευτική συνεδρία συνήθως συμφωνεί σε μια ακολουθία σταδίων, ώστε ο θεραπευόμενος να ωφεληθεί μέγιστα από αυτή. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα έρχεται η συστηματική αξιολόγηση της κατάστασης, ώστε να εντοπιστεί η πηγή της δυσφορίας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ο ασθενής και ο ψυχολόγος θα εντοπίσουν, ερμηνεύσουν, και θα κατανοήσουν το προϋπάρχον ιστορικό.


Ο ψυχολόγος δεν συνταγογραφεί φαρμακοθεραπεία, οπότε ο σκοπός της θεραπείας είναι να κατανοήσουμε μαζί ποιες καταστάσεις και βιώματα είναι δυσλειτουργικά για την ψυχική υγεία.


Εφόσον έχει γίνει η ολιστική αξιολόγηση του ιστορικού του ασθενούς, μετά έρχεται η παρέμβαση. Δηλαδή, ο ψυχολόγος θα βοηθήσει τον ασθενή να κατανοήσει και να ξανα-νοηματοδοτήσει εκείνες τις αυτομομφές, οι οποίες δρουν ως αυτοτιμωρία, μειώνουν τον αυτοσεβασμό, την αγάπη για τον εαυτό, και την αυτοπεποίθησή.


Η περάτωση της παρέμβασης επέρχεται με την επιστημονική επανα-αξιολόγηση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων της θεραπευτικής παρέμβασης.


Οπότε, η διαδικασία της ψυχοθεραπείας είναι μια δέσμευση του ασθενή προς μια υπεύθυνη προσπάθεια βελτίωσης. Με άλλα λόγια, τα μοτίβα σκέψης, πεποιθήσεων, και συναισθηματικής αντίδρασης δεν αλλάζουν με μια χαλαρή φιλική κουβέντα του "ποδιού", αλλά με αποφασιστικότητα, δομημένο τρόπο, πείσμα, επιμονή, και θυσίες. Σε αυτή την προσπάθεια, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών, θα προσπαθήσω να κάνω ότι καλύτερο μπορώ ώστε να προσφέρω τις υπηρεσίες μου με το χαμηλότερο κόστος.


Ο θεράπων ψυχολόγος μέσα από την πανεπιστημιακή επιστημονική του εξειδίκευση, χρησιμοποιεί τις μεθόδους εκείνες που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένες στη θεραπεία της κάθε περίπτωσης. Αυτό επιτελείται μέσα από έγκυρες έρευνες που έχουν δημοσιευθεί σε μεγάλα έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.


Η θεραπευτική πορεία δεν είναι πάντα γραμμική, δηλαδή ο θεραπευόμενος/η αναμένεται να παλινδρομήσει σε προηγούμενες δυσλειτουργικές συμπεριφορές. Αυτό δεν είναι αναγκαία απογοητευτικό, καθώς οι τωρινές συμπεριφορές είναι προϊόν χρόνιας αυτοβιογραφικής ύφανσης. Ακολούθως, ο θεραπευόμενος/η δεν είναι το αδύναμο θύμα της υποτροπής, αλλά ο πολεμιστής/τρια που έχει πάρει την ευθύνη του εαυτού του/της στα χέρια του/της. Οπότε είναι δόκιμο να μην απογοητευόμαστε όταν οι προσδοκίες μας για απόλυτη και γρήγορη θεραπεία παίρνει περισσότερο χρόνο, είναι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο να υπάρχει μια οπισθοδρόμηση.


Μαζί με τον ψυχολόγο αυτή η προσπάθεια θα είναι αποτελεσματική. Να θυμάστε ότι το τέλειο είναι ο εχθρός του άριστου. Ο θεραπευόμος/η θα βγουν μέσα απο την ψυχοθεραπεία περισσότερο σοφός, με καλύτερη υγεία, και αγάπη προς τον εαυτό. Είναι ένα δώρο στο εαυτό μας που δεν έχει υλική απτή υπόσταση, αλλά είναι πολύτιμο.



309 Προβολές0 Σχόλια

Comentarios


bottom of page